Bestemming
Cyprus
Bestemming

Cyprus


Zon, blauwe zee, eeuwenoude geschiedenis en dromerige dorpspleintjes op het eiland van Aphrodite

Het op één na grootste eiland in de Middellandse zee, geboorteplaats van de Godin van de Liefde, Aphrodite, is het alleen al daarom waard een Romancing the Globe bestemming te zijn. Griekse oudheid, Byzantijnse kerken, iconen, bergen, strand, lekker eten, mooie hotels en de meeste kans op zon in Europa.

Als bij ons de dagen al wat korter worden is een tripje naar dit zonovergoten eiland ons advies.

Wij gingen in september. De temperaturen zijn dan heel aangenaam en met een huurauto bepaal je samen je eigen tempo.

Langs de kusten van Cyprus staan overal mooie hotels maar als je de kans krijgt boek dan een nachtje in het Anassa Hotel in Polis, aan de westkust. ’s Ochtends zijn we vroeg naar de haven gegaan om naar de vissersbootjes te kijken.Wij mochten zomaar mee met visser Sawas om de netten binnen te halen. Elke dag vist Sawas een gevarieerd assortiment bij elkaar voor zijn restaurantje in Polis. Daar staat hij ’s avonds ook zelf in de keuken en bedient hij onvermoeibaar zijn gasten; hoeveel persoonlijke aandacht wil je hebben.

Rijdend langs de kust naar het zuiden, kom je terecht in Paphos waar je je hart kunt ophalen als je interesse hebt voor de Griekse Oudheid. Bij Paphos ligt een groot gebied met opgravingen en het is nog steeds een belangrijke vindplaats, waar je archeologiestudenten uit alle windstreken aan het werk kunt zien.

Niet ver daarvandaan kun je vanaf de weg in de verte de rots van Aphrodite in zee zien liggen.

Hier is volgens de legende Aphrodite geboren uit het zilveren schuim van de zee. Een echte toeristische trekpleister waar je niet te lang hoeft te blijven, behalve als je zorgt dat je heel vroeg bent, dan heb je de plek voor je twee. Of je neemt gewoon een strandje verderop, daar is niemand meer.

Cyprus-web

Eiland van de godin van de liefde

Even daar vandaan ligt, in de schaduw van vijgenbomen, een door de rotsen gevormd bassin, waar Aphrodite dagelijks moet hebben gepoedeld en ook de knappe Adonis tegen het lijf is gezwommen. Aanraking met het water garandeert een eeuwige jeugd, wordt gefluisterd.

Na de kust is het tijd om het binnenland in te gaan, het Troödos gebergte biedt prachtige vergezichten en sprookjesachtig cederwoud. Je komt langs Byzantijnse kerken, kloosters, en mooie dorpjes. Stop in Kalopanayiotis, een idyllisch gelegen plek in de bergen, en logeer in Casale Panayiotis, een heerlijk spahotel, waarvan de kamers over het hele dorp verspreid liggen, waardoor je het idee krijgt dat je er even woont. De vallei vormt zo’n beschutte omgeving dat je je er direct thuis voelt.

Afdalend uit de bergen kom je terug in het wijngebied en als je het geluk hebt hier in de oogsttijd rond te dwalen dan kan het zomaar gebeuren dat je wordt uitgenodigd om te helpen met de druivenpluk. Zo overkwam het ons in het dorpje Vassa, waar iedereen een handje meehelpt, inclusief de burgemeester en de priester. Een ochtend hard werken eindigt met een lunch onder de wijnranken waarbij iedereen aan tafel de goden dankt. Aphrodite is overal op Cyprus!

Reisfacts over Cyprus
April t/m Okt.
Euro
Nee
Nee
Grieks & Turks
Mediterraans
Volg ons
#romancingtheglobe