Bestemming
Lapland
Bestemming

Lapland


Op nog geen 4 uur reizen van Schiphol land je in de buurt van de noordelijkste stad van Zweden, Kiruna. Geen taxi vanaf het vliegveld, nee, de hondenslee staat klaar om je naar je hotel te brengen. Hier begint direct een winters sprookje.

Dwars door besneeuwd bos en over de stijfbevroren rivier de Torne kom je na een half uur aan bij de volgende verassing: het Ice Hotel. Hier wordt ieder jaar opnieuw, uit het bevroren drinkwater van deze brandschone rivier, een paleis van ijs gebouwd. 50 kunstenaars vanuit de hele wereld beeldhouwen uit het glasheldere ijs een volstrekt uniek Hotel, inclusief trouwkapel en Ice bar: drinks not ‘on the rocks’ but ‘in the rocks’.

‘Kunstenaar Arne Berg: ‘de bevroren rivier levert de bouwstenen voor het Ice Hotel. We lenen het van de natuur. In de lente, als de zon gaat schijnen en het ijs gaat smelten, vloeit het water weer terug naar zijn oorsprong.’

Een winters sprookje

Slapen op rendiervellen, dicht tegen elkaar aan, in een tweepersoons slaapzak. Het is 5 graden boven nul, warmer dan je zou denken, maar nog altijd klimaatje koelkast. Een nachtje Ice Hotel moet je eens hebben meegemaakt. Voor koukleumen die het allemaal iets te romantisch vinden is er overigens ook een gewone, verwarmde,  hotelkamer beschikbaar.

Jukkasjärvi, dorp met nog geen 500 inwoners, heeft een prachtig kerkje waar je in aanraking komt met de geschiedenis van het Sami volk, de oorspronkelijke bewoners van Lapland. De Sami zijn van oorsprong vissers en jagers en het rendier neemt een belangrijke plaats in in de Sami Cultuur. Een tochtje per rendier slee is zo geregeld. Over tochtjes gesproken: Vanuit het Ice Hotel kun je met een gids van het hotel per sneeuwscooter de bevroren rivier op. Een goede visstek uitzoeken, een gat boren, rendiervellen om op te zitten, hengeltje uit, een vuurtje om je bij te warmen en met een kop warme Lingenbeeren sap wachten tot ze bijten. Beet of geen beet, succes verzekerd!

Een ander absoluut hoogtepunt in deze omgeving is een tocht met je eigen hondenslee door de verlaten en witbesneeuwde natuur. Na grondige instructies gaan de honden er als een dolle vandoor en hoef je ze alleen nog maar af te remmen. Na een tocht door de serene stilte, die alleen wordt begeleid door het gehijg van de honden, kom je tegen de avond aan bij je blokhut, waar het houtvuur al knus knettert en wordt je ontvangen met een lekker glas wijn. Natuurlijk even de sauna in, waarna het avondeten wordt gesereveerd in je eigen hut als je dat wilt. De nacht is spannend. Als je geluk hebt mag je eruit om het wonder van de poolnacht te aanschouwen; Aurora Borealis, het noorderlicht. Om in korte tijd samen heel veel moois te beleven, is Lapland ons recept voor het ultieme wintersprookje.

Reisfacts over Lapland
Okt t/m Dec
Euro
Nee
Nee
Samisch
Subarctisch
Volg ons
#romancingtheglobe