Bestemming
Portugal
Bestemming

Portugal


Geef elkaar een cadeau met dit uitstapje naar Portugal: Vlieg op Porto, bestel een taxi en ga recht op je doel af, rij naar Hotel The Yeatman. Hoog gelegen op de zuidoever van de rivier de Douro, midden tussen de eeuwenoude porthuizen, biedt dit hotel gegarandeerd het allermooiste uitzicht over de stad.

Vanaf het terras, uitkijkend over de rivier en het oude centrum aan de overkant, kun je je moeiteloos een voorstelling maken van de rijke geschiedenis. In de 15e en 16e eeuw kwamen schepen volgeladen met goud terug van hun verre reizen naar de koloniëen en werden de muren van de kathedralen er letterlijk mee behangen. Lange tijd ver van huis zijn, het verlangen terug te keren naar een plek waar je gelukkig was, dat was eeuwenlang het lot van veel Portugezen. Ze hebben er een naam voor: saudade, onvervuld verlangen. In de traditionele Fadomuziek, die trouwens springlevend is in Portugal, wordt die melancholie uitvoerig bezongen. Als je op ontdekking gaat door de stad kom je het allemaal tegen.

Ga kijken in de kerken, zie op straat en in gebouwen de muren vol gekleurde azulejos-tegels, vergeet het Museum of Modern Art niet en sla een koffie in Café Majestic zeker niet over.

Dan is het tijd voor de Porthuizen, ook weer beladen met historie. Waarom zoveel Engelse portnamen? Taylor’s, Offley, Sandemann, je vindt het allemaal uit tijdens een proeverij en rondleiding.

Portugal-web

Saudade voor Portugal

Huur een cabrio en rijd richting de Douro vallei, ten noordoosten van Porto, daar waar de druiven groeien voor de portwijn, de oorsprong.

Zelfs als je helemaal niet geïnteresseerd zou zijn in wijn, dan nog is een bezoek aan dit landschap dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, een verplichte romantische bestemming.

En dat komt ook door het hotel waar wij verliefd op zijn geworden, Quinta Romaneira. Dit landgoed, dat naast port ook prachtige rode en witte wijnen produceert, heeft de oorspronkelijke hoofdgebouwen omgebouwd tot een schitterend hotel. Hoewel, een hotel kun je het bijna niet noemen. Hier geen sloten op de deur. Ontbijten, lunchen, dineren, je doet het wanneer je wilt en waar je wilt. Samen ontbijten onder de sinaasappelbomen, lunchen tussen de wijnranken of dineren in de olijfboomgaard, jij bepaalt het. En een boottocht over de rivier, inclusief wijnproeverij, is een droom.

In Portugal is de traditie overal voelbaar. Als je daarmee direct in aanraking wilt komen ga dan ook een nachtje slapen op een landgoed, bij een adellijke familie. Verspreid over het land liggen veel van dit soort prachtige landhuizen en kasteeltjes. Om ze te kunnen blijven onderhouden zijn veel families gasten gaan ontvangen. Een buitenkans om èn in een romantische omgeving te logeren en tegelijkertijd veel over de het land en de volksaard te leren.Wij bezochten graaf de Calheiros op zijn schitterende landgoed in Ponte de Lima.

Mocht je toevallig in juni naar Portugal willen, zorg dan dat je op de 23e in Porto bent voor Sao Joao! Het feest begint in de middag en duurt tot de vogende morgen. Iedereen blijft wakker, eet sardientjes, drinkt wijn en slaat elkaar met plastic hamertjes op de kop. Met een gigantisch vuurwerk als cadeau van de stad eindig je zo deze heerlijke dagen. Wij hebben sindsdien saudade voor Portugal.

Reisfacts over Portugal
Mei t/m Aug.
Euro
Nee
Nee
Portugees
Mediterraans
Volg ons
#romancingtheglobe