Bestemming
Zweden
Bestemming

Zweden


Half juni gaat in Zweden de zon nauwelijks onder. Na de donkere wintermaanden genieten de Zweden van elke zonnestraal. En dat zijn er wat: in die tijd is het meestal prachtig weer in Zweden, het is er vaak een stuk warmer dan hier in Nederland.

Begin de reis in Stockholm en je begrijpt wat we bedoelen: In deze relaxte stad die eigenlijk een verzameling eilanden is, verbonden door bruggen, speelt het leven zich buiten af. Bootjes varen af en aan, de terrassen zijn overvol.

Elk deel van de stad heeft zijn eigen karakter, het eiland Gamla Stan is het oudste. In de historische panden zijn veel kleding- en designwinkeltjes gevestigd.

Even verderop heeft het eiland Södermalm een totaal andere feel; veel hipsters, tweedehandswinkels en deli’s met biologisch voedsel.

Stockholm ligt middenin een groene archipel van wel 30.000 eilandjes. Als je in een hotel iets buiten het centrum logeert, zoals het J-Hotel, heb je ‘the best of both worlds’. Je gaat met een van de vele veerboten terug naar je hotel om op het terras tot bijna middernacht de zon te zien ondergaan.

Even buiten Stockholm rijd je meteen de natuur in. Berkenbossen en groene velden met karakteristieke rode en gele huizen, alsof je door een Pippi Langkous-boek van Astrid Lindgren rijdt.

De volgende overnachting is een heel bijzondere: middenin de Järvzoo dierentuin in het plaatsje Järvsö. Met een dierentuin zoals we die hier in Nederland kennen laat het zich eigenlijk niet vergelijken: je hebt de indruk dat je door de wilde natuur loopt. Maar daar zul je waarschijnlijk nooit zien wat je hier ziet: van de steenarend tot de veelvraat, een aan de bruine beer verwant dier. En zelfs de schuwe lynx, die zich al helemaal nooit laat zien.

De volgende ochtend heel vroeg word je gewekt door wolven en heus, daar slaap je niet zomaar doorheen. Als je naar buiten kijkt geloof je je ogen niet, ze komen tot vlak onder je raam…

Dieper de eindeloze naaldwouden van Zweden in ligt Vargas Wilderness Lodge. Håkan Vargas is gespecialiseerd wildgids en neemt je mee op een spannende tocht door het bos op zoek naar een wild dier dat je ook maar zelden te zien krijgt: de bruine beer…

Tijd om bij te komen is er nauwelijks: het is fantastisch om dit mooie gebied, Hälsingland, vanuit de lucht te zien. Een plaatselijk vliegveldje, een kleine Cessna, een startbaan van gras, veel vrijer kun je je niet voelen..

De Nederlander Marco Hassoldt is hier een aantal jaren geleden neergestreken omdat Nederland hem te benauwd werd.

Hier heeft hij ruimte genoeg; hij heeft behalve een kleinschalig camp, Camp Ängra, een eigen snelstromende rivier én een meer. Dat komt goed uit want hij is fervent vliegvisser. Hij vindt het leuk om anderen de fijne kneepjes ervan bij te brengen.

Of je wat vangt doet er niet eens toe, want Marco heeft nog een andere verrassing voor zijn gasten in petto: met een vlot vaart hij je naar een hut helemaal aan het andere einde van het meer, om je vervolgens alleen te laten.

Met een beetje mazzel vang je zelfs een glimp op van de beren die op zijn land rondlopen, maar hoe dan ook: moederziel alleen met zijn tweeën op dat stille meer, terwijl de koekkoek roept en de zon eindeloos onder gaat, is een ervaring die je niet gauw zult vergeten…

 

Reisfacts over Zweden
Juni t/m Aug.
Zweedse Kroon
Nee
Nee
Zweeds
Zeeklimaat
Volg ons
#romancingtheglobe